На головну На головну На головну
 
 
Google
Google
« Червень 2010 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Архів публікацій

 

600x450 | Переглядів: 1127




[ Реклама ]
Реклама від "Порталу українця"
Запрошуємо до співпраці


 
 
 
 .. » Альтернатива сепаратизму
Держава, Політика, Суспільство (1355)   Історія, Філософія, Релігія (467)
Національна ідея, Мова, Народне (803)   Людина, Особистість (379)
Культура, Мистецтво (738)   Наука, Oсвіта (89)
Наші за кордоном (96)   Економіка, Бізнес (64)
Екологія, Здоров'я (111)   Техніка, Технології (35)


Альтернатива сепаратизму


Автор: Володимир Ференц
Джерело: Портал Українця
Коментарі (0)


Коли на тебе котиться снігова лавина, не час думати про її тимчасовість з наближенням теплої весни. Саме зараз українці відчувають за плечима крижаний холод від лавиноподібної атаки на власний гуманітарний простір і українську мову. Хочеться вірити, що це всього лише «понти» політиків з російським баченням держави. А може це справжнє випробування національного матеріалу на міцність, польове дослідженні межі опору і межі терпіння етнічних українців? Гляньте на телеекран, послухайте політиків, успішних бізнесменів – там домінує світ наживи під уніфікованим російським гуманітарним кліше! Глобальний бізнес не звик розмінюватись на сентименти до українського – дешевше і вигідніше зробити всіх українців російськомовними і байдужими до власного краю. Це і є жорстока правда, а всі ці розмови про захист російської мови і турботу про нацменшини, дружбу народів чи протистояння україномовних з російськомовними – це блеф, пропаганда для «промивання» мізків простих людей. Так легше зробити всіх ворогами і довершити бізнес-проект нашої російсько-гуманітарної уніфікації. Це у них називається «обьединять страну» , як любить говорити один нардеп із незмінною косою і весело-саркастичною усмішкою на обличчі.

Щось почастішали всілякі замовні публікації на тему сепаратизму, ніби спеціально для українців-західників. Мовляв, тиск на вашу мову дає вам шанс відділитися і зберегтись українцями. Спокушають, хоч наперед знають, що для кожного українця Соборна Україна – це святе. Нам треба бути обачними і сприймати все розважливо, не піддатись страхові, який шепче: «Тікай стрімголов і може виживеш!». А для порятунку варто зробити лише крок убік, пропустивши повз себе загрозливий сніговий вал совкового антиукраїнства у безвість, а там зібратись із силами і продовжити розпочатий шлях. Сьогодні сходить, зрушена старанням великого бізнесу, остання лавина совкової темної сили, про небезпеку якої ми знали з перших днів проголошення незалежності, лише не знали коли. Дехто думав, що все минеться. Не минеться, бо нації щодня мусять підтверджувати власну здатність конкурувати і власну жагу до буття. Тому українцям не допоможуть пересидіти ні спокуса сепаратизмом, ні «адвокати України», ні спроби заховатись в Галичині, ні наївні сподівання на незнищенність українства. В порівнянні з примітивною царською та радянською колонізацією те, що насувається на нас зараз, в ХХІ столітті, виглядає як досконалий термінатор проти неповороткого середньовічного рицаря в обладунках. Проти нас , як і проти багатьох ослаблених народів реально діє уніфікована, дуже складна системна технологія денаціоналізації і уніфікації. Цій системі протистояти майже неможливо, але можна успішно обійти її пастку, якщо знати як. Доведеться скористатись другим варіантом, бо в українців немає ресурсів для створення альтернативної адекватної технології – системи захисту світового рівня . В інформаційній війні так - хто не встиг захиститись - мусить починати з першого рівня - особи. Іншого шляху немає, бо двадцятирічна традиційна практика захисту української мови і самобутності виявилась неефективною і вдосконалити її неможливо.

Глобальна система денаціоналізації знищує передовсім фінансово-економічну базу культурно-національного відродження і закриває йому доступ до засобів інформаційного впливу. Програш націонал-демократичної політики і слабкість українських громадських структур є очевидним доказом неефективності нерівної боротьби з процесом, який неофіційно домінує у світі і фактично вигідний всьому діловому світові. Західний діловий світ, до якого ми апелюємо, об’єктивно зацікавлений в нашому зросійщенні, бо так йому дешевше буде здійснювати свої фінансові справи на пострадянській території. Приклад – наші польські «адвокати» вивчають російську і воліють не застосовувати у контактах з нами українську – так зручніше і дешевше. Те ж саме можна сказати про низку іноземних посольств і представництв. При цьому всі люблять українців. Нас вже давно зарахували до російськомовного світу і не розуміють, чому українці ще опираються, адже це так зручно для світових контактів у цьому регіоні планети! Коли це вигідно сильній половині світу, протидіяти дуже важко.

На превеликий жаль, ми трохи запізно зрозуміли безперспективність надій з допомогою держави відновити історичну справедливість щодо мови і самобутності етнічних українців. В результаті російськомовність і україномовність поступово, як дві різні групи крові перемішуються в народних жилах, спричиняючи державницьку неміч національного організму і беззахисність перед світом . Цей процес однаково захопив усі регіони України, в тому числі і захід. Даремно міністр Дмитро Табачник називає такий «білінгвізм» благом для українського суспільства! Напевно він має на увазі благо для великого бізнесу, який є господарем пострадянського простору і живе в уніфікованому російськомовному глобалізованому світі. Для українців це благо подібне до милостивої послуги хоспісу – зросійщення відбувається непомітно і тому не так болісно для заклопотаних власним господарством українців. Ще одне покоління – і може витворитися нова історична спільність народів України - «украинцы», сиріч «хахлы» чи «малороси». Ті, хто слухає радіо «Ера», можуть доволі часто зауважити, як дозвонювач – українець починає українською, а потім каже, що перейде на російську, щоб усім стало зрозуміло. Ні учасників розмови, ні ведучого журналіста це не дивує і всі сприймають це за норму. Але ж всі ми стали свідками того, як щойно громадянин України фактично визнав державною мовою російську і цим зрадив свій громадянський конституційний обов’язок – вчинив державну зраду. Журналіст промовчав, а мав би сказати, що в Україні зрозумілою для всіх громадян є державна мова. Не дочекаємось, бо коли дозвонювачі звертають увагу на порушення статусу державної мови, журналісти відразу лякливо і поспішно обривають і починають щось скоромовкою про право кожного говорити будь-якою мовою. Редактор, не звертаючи на це увагу, нехтує обов’язком сприяти утвердженню 10-ї статті Конституції та мовного законодавства. Власник ЗМІ займає незрозумілу позицію. Пані Анна Герман не забезпечує як слід моніторинг ЗМІ на предмет додержання мовного законодавства і Конституції. Президент не одержує від секретаріату відповідних сигналів щодо важливості державного статусу української мови і дозволяє собі російськомовні публічні виступи і терпить те ж саме від підлеглих. А хитра і корислива Європа уважно моніторить і думає собі: «За що їх поважати, якщо в них і громадяни, і чиновники не шанують державу?». А як зрозуміти відверту офіційне порушення 10-ї статті Конституції Кримським парламентом чи відомий законопроект про дозвіл ведення судочинства російською? Українцям нема спокою .

Проте немає зла без добра. Прихід до влади регіоналів зірвав з українських пагорбів дрімаючу снігову лавину і вона точно розбудить українців, бо тільки струс і нахабний тиск на українську мову, пряма зневага українства зможе розворушити українську націю і тоді вона дуже швидко оживе без старань політиків, зробить реальністю українську Україну. Проти надскладних технологій винародовлення реально діє особиста протидія громадянина. Це має бути вистражданою позицією окремої людини, яка панує в голові, мотивує щоденні дії, осмислено вкладає в уста українську мову. Тільки моральний спротив на найпростішому рівні, на рівні особи, а далі будуть громадські утворення. І не дай Бог довірити це політикам! Дякуючи Богові, українців в Україні ще багато і всіх дістала не тільки зневага мови. Дратують розмови, ніби українці в Україні хочуть бути росіянами. Довести зворотнє можна лише практикою і зробити це зможуть не західняки, а звично російськомовні українці півдня, центру і сходу України. Все зміниться вмить і українські загрози щезнуть як роса на сонці, якщо кожен, хто вважає себе українцем, відчує принципову потребу чи місію в один день відмовитись від російської і повернутись до державної, вимагати від оточення спілкування державною, вимагати українського телебачення і преси, політиків-державників. Кожен українець здатен творити навколо себе україномовний світ, не зважаючи і не заважаючи тим, в кого їхній особистий світ бачиться інакшим. Коли український світ запанує в головах кожного українця, все матеріалізується, зіллється у велику силу, здатну протистояти усім загрозам світу, а не тільки холодній лавині примітивного зросійщення. Це наповнить силою державу, яка подбає про захист і заможність громадян. Будьте певні, в такій державі першими запишуться у взірцеві українці ті, які зараз оголошують українське неформатом! Українське стане прибутковим і вигідним, якщо кожен з нас демонструватиме і поширюватиме власне українство і передовсім мову. Це почнеться особисто з кожного з нас і так повинно бути завжди.

Володимир Ференц


Читати цю та інші публікації у своєму телефоні
на своєму сайті



Є що сказати? Говори на форумі або додай коментар:


(за бажанням)
Введіть код:
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)   



Інші коментарі

... ›››
Oleg Pk | 23.09.2011, 19:36

Дуже хотіся б мати адрес такого підприємства яке проводить роботи по установці карток на ліфти. ... ›››
Василь | 04.09.2011, 18:19

В це важко повірити, але, схоже, що В. Янукович теж нібито читав інтерв’ю Бондаренка, бо в трансльованій сьогодні святковій промові в палаці „Україна” говорив майже тими ж словами про Київську Русь як державу міст, як шановану колись країну. Принаймні, може,... ›››
Наталі | 23.08.2011, 17:49

Там іще є про маму пронизливий ліричний вірш-паліднром в розділі „ПАЛІНДРоскоші”. Починається рядком „І то сива нива – ви на висоті...”.Він давніший, написаний, коли ще мама була жива. І пам’ятаю, що Ліна Костенко ще десь у 2002 році прийшла на презентацію... ›››
Подільський | 20.08.2011, 17:43

На виставці в Українському домі на стенді видавництва "Ярославів Вал" можна придбати книжку Станіслава Бондаренка "Кирилиця київських вулиць" за ціною видавництва 27 грн. (у книгарнях дорожче) :))) До речі, сьогодні, 17-го серпня, о... ›››
Іванченко Ірина | 17.08.2011, 15:12

Інші публікації на цю тему

31.12.2014, 22:15 Українці з Естонії передали біженцям зі Сходу та Криму чотири вантажівки з одягом 25 грудня, до Івано-Франківська прибула вантажівка з гуманітарною...
10.12.2014, 13:56 Григорій Штонь: “Чи для Бога все ясно щодо майбутнього не одної лише України” Наш співрозмовник – видатний український письменник і вчений-мовознавець,...
20.02.2014, 22:59 Українці Польщі єдині із своїми побратимами Ми, громадяни Польщі українського походження, не можемо бути байдужими до...
13.02.2014, 10:16 Народ проти імператора: Про право народу на повстання Не до аналізів, здається, зараз – події останніх місяців захопили нас...
03.10.2013, 08:26 Ідеш до Європи? - Візьми з собою вудку! Ми «вимагаємо». А треба «створювати». Вимагати – означає визнавати систему....
18.08.2013, 14:24 Новітні методи війни Штучно провоковані "вкрай недружні" заяви російськихочільників відносно...
05.08.2013, 14:33 Покоління неоплаченої жертви? До особистої жертви українців завжди змушує обставина крайності, коли...
31.07.2013, 09:55 Чи потрібний нам інший (двопалатний) парламент? Ніколи не буде ефективною влада, яка сама себе контролює. Тому функції ...
27.07.2013, 18:12 Віктор Грабоський: Вириваймося з мороку! Письменник Віктор Грабовський впродовж творчого життя поступово набував...
22.05.2013, 21:53 Михайло Сидоржевський: «Ми приходимо в світ для Добра і Любові» Наш гість – поет і прозаїк Михайло Сидоржевський. Голова Київської...
Більше

 
Завантаження...

Стрічки публікацій   Мобільна версія сайту: PDA/WAP
Наш інформер на вашому сайті
 

  Умови використання та цитування матеріалів сайту
  Авторські права
  Застереження
© AnViSer 2004-2013.  Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає банерообмінна мережа
Hosting by hostBe.net